menu

Πλήρης Οδηγός για τα Φωτοβολταϊκά στην Κύπρο

solor-panel

 

solor-panel

 
Κάθε σπίτι έχει ανάγκη την ενέργεια. Όποιος θέλει να παράγει αυτή την ενέργεια, οικονομικά οικολογικά και με έξυπνο τρόπο αξιοποιεί ένα μικρό κεφάλαιο σε φωτοβολταϊκό σύστημα.

Με τα φωτοβολταϊκά συστήματα η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική, και η ενέργεια που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταναλωθεί από το ίδιο το κτίριο στο οποίο είναι τοποθετημένα ή να τροφοδοτήσει το ηλεκτρικό δίκτυο

Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν στη κατηγορία των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και είναι κατασκευασμένα για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από το ηλιακό φώς.

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται πάντα από ένα ή μια συστοιχία πάνελ τα οποία τοποθετούνται όπου υπάρχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της μέρας και με τέτοια κλίση προς τον ήλιο ούτως ώστε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Ο βαθμός απόδοσης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος δείχνει το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

 

solor-panel2

 

Τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών

Σαν μειονέκτημα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο εκτός το υψηλό κόστος του σε σχέση με την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις μέρες μας. Δηλαδή φανταστείτε ότι ανά 1 kw το κόστος ανέρχεται περίπου στα 1500-2000 ευρώ περίπου.

Τύποι φωτοβολταικών πλαισίων

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια διακρίνονται σε τρεις κυρίως τύπους ανάλογα με την τεχνολογία κατασκευής τους, την απόδοσή τους, το κόστος και την απαιτούμενη επιφάνειά τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΗΣΤΙΚΑ Μονοκρυσταλλικά Πολυκρυσταλλικά Τα λεπτού υμενίου
Βαθμός απόδοσης 15-18% 13-16% 5-8%
Απαιτουμένη επιφάνεια για κάθε KWp* 7-8 m2 8-10 m2 10-20m2
Ενδεικτικό κόστος κατασκευής $$$ $$ $

*Ουσιαστικά το kwp είναι ο ρυθμός με τον οποίο παράγει ενέργεια σε μέγιστη απόδοση , για παράδειγμα το μεσημέρι σε μια ηλιόλουστη ημέρα.

Είδη Φωτοβολταϊκών συστημάτων

Τα φωτοβολταικά συστήματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες

Στα Διασυνδεδεμένα συστήματα:

όταν η ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΑΗΚ και πωλείται σε συγκεκριμένη τιμή ορισμένη από το κράτος.

solor-panel3

Στα Αυτόνομα συστήματα

Εδώ η παραγόμενη ενέργεια καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες ενός κτιρίου σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης (μπαταρίες), αν

εμογεννήτριες και/ή ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη όταν απαιτείται αδιάλειπτη παροχή ενέργειας.

solor-panel4

Από τι αποτελείται ένα φωτοβολταϊκό σύστημα

Ένα φωτοβολταικό σύστημα πάντα αποτελείται από τα λεγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ όπως προανέφερα πιο πάνω αλλά και όπως θα διαβάσετε πιο κάτω αναλόγως του συστήματος και της εγκατάστασης υπάγονται τα ακόλουθα:

Μετασχηματιστής τάσης

Οι αντιστροφείς της τάσης (inverters) είναι η διάταξη στοιχείων που αντιστρέφει το συνεχές (DC) ρεύμα σε εναλλασσόμενο (AC) το οποίο χρησιμοποιούμε όλοι στα σπίτια μας και παρέχεται από το δίκτυο της ΑΗΚ. Οπότε

αυτό το ρέυμα μετατρέπεται από συνεχές σε εναλλασσόμενο για να το χρησιμοποιήσουμε στο δικό μας κτήριο απευθείας ή για σιοχέτευση στο δίκτυο της ΑΗΚ.

solor-panel5

Συστήματα στήριξης

Τα συστήματα στήριξης είναι απλά κάποιου είδους υποστήριξη (π.χ μεταλλικός σκελετός) για να τοποθετηθούν πάνω τα φωτοβολταικά πάνελ και να έχουν τη σωστή κλίση προς τον ήλιο για τη καλύτερη απόδοση τους. Μάλιστα κάποιες φορές αυτές οι βάσεις μπορεί να μετακινούνται κατά την διάρκεια της μέρας ανάλογα με τη θέση του ήλιου για να λειτουργούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τα φωτοβολταικά μας πάνελ.

solor-panel6
Αυτόματα περιστρεφόμενη βάση
solor-panel7
Σταθερή βάση πάνελ

Μετρητής ενέργειας

Εφόσον το φωτοβολταϊκό σύστημα ενωθεί με το υφιστάμενο δίκτυο τότε ένας καινούργιος μετρητής θα πρέπει να εγκατασταθεί για να μετρά την όλη παρραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος που διοχετεύεται στο δίκτυο.

solor-panel8

Ρυθμιστής φόρτισης

Ο ρυθμιστής φόρτισης είναι μια ηλεκτρονική διάταξη που χρησιμοποιείται στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα για τη ρύθμιση της φόρτισης των συσσωρευτών δηλαδή την αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί όταν η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι ανεπαρκής ή ανύπαρκτη.

solor-panel9

Συσσωρευτές

Οι συσσωρευτές είναι οι συσκευές οι οποίες αποθηκεύουν την ενέργεια και μετά τη χρησιμοποιούμε στη μορφή που χρειαζόμαστε, δηλαδή ηλεκτρισμό.

solor-panel10

Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος ή ηλεκτρογεννήτριες

Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ή οι ηλεκτρογεννήτριες με ποιο απλά λόγια χρησιμοποιούνται στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ως εφεδρικά συστήματα για τυχόν έκτακτες ανάγκες (συντήρηση, βλάβη, απρόβλεπτα χαμηλή ηλιοφάνεια). Με απλά λόγια υπάρχουν στο σύστημα ούτως ώστε να μην υπάρξει κάποια διακοπή ηλεκτροδότησης των ηλεκτρικών συσκευών.

solor-panel11

Δεδομένα για τη Κύπρο και τι ισχύει

Αξίζει να σκεφτώ  την εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών στη Κύπρο;

Πιο κάτω θα δείτε μια σύγκριση της ηλιοφάνειας που έχει η Κύπρος σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης ούτως ώστε να αντιληφθείτε το πόσο ευνοημένη είναι η Κύπρος στο τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Οι πιο κάτω χάρτες αντικατοπτρίζουν το ποσοστό ηλιοφάνειας που έχει κάθε χώρα και τις προοπτικές της σε θέματα ηλιακής ενέργειας. Όπως θα καταλάβετε από τα χρώματα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τόσο μεγαλύτερη ηλιοφάνεια υπάρχει στη χώρα.

12(4)
Κύπρος
14
Βέλγιο
13
Ελλάδα

* Οι πιο πάνω χάρτες αντιπροσωπεύουν ετήσια το άθροισμα της ακτινοβολίας σε οριζόντια και βέλτιστα κεκλιμένη επιφάνεια . Τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν το μέσο όρο της περιόδου 1998-2011 και η πηγή είναι από το ερευνητικό κέντρο του ινστιτούτου ενέργειας της Ευρώπης.

Μάλιστα η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα στο κοινό που θέλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα και εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες για τα σχέδια που ανήγγειλε για τις δύο κατηγορίες του NET METERING και ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Κόστος εφαρμογής & συντήρησης τους

Πάντα το πρώτο πράγμα που ρωτά κάποιος μπροστά στο δίλημμα μιας επένδυσης σε κάποια εγκατάσταση είναι το πόσο κοστίζει. Στη περίπτωση των φωτοβολταικών θα αντιστρέψουμε μερικώς το συγκεκριμένο ερώτημα λέγοντας ‘’πότε θα κάνω την απόσβεση των χρημάτων μου και να αρχίσω να κερδίζω;’’

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με τους επαγγελματίες στο τομέα των φωροβολταικών ούτως ώστε μέσα από τη μελέτη που θα σας ετοιμάσουν βάση των δικών σας δεδομένων να δείτε πόσα μπορείτε να κερδίσετε από την εγκατάσταση τους και με αυτό τον τρόπο να είσαστε σίγουροι για την επένδυση που θα κάνετε.

Το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταικού συστήματος δυναμικού 3KW με συμψηφισμό (NET METERING) όπως προβλέπεται νομοθετικά ανέρχεται από τις 4000 ευρώ μέχρι τις 6000.

Το κόστος συντήρησης είναι πολύ μικρό και συνήθως συμφωνείται μεταξύ πελάτη και εταιρίας εγκατάστασης. Αναλόγως και της εγκατάστασης μπορεί να μην χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Τι πρέπει να κάνω αν θέλω να εγκαταστήσω Φωτοβολταϊκά;

Αν ψάχνεις για Φωτοβολταϊκά απλά γράψε τι χρειάζεσαι στο AtYourService και θαπάρεις εύκολα και γρήγορα προσφορές από τις καλύτερες εταιρείες σε όλη την Κύπρο.

Να εξηγήσω:

Το AtYourService είναι μια online Αγορά για όλες τις Υπηρεσίες.

Εσύ απλά περιγράφεις τι ψάχνεις π.χ. Φωτογράφο, Φωτοβολταϊκά, Δικηγόρο ή οποιαδήποτε άλλη από τις 200+ Υπηρεσίες που καλύπτονται.

Μόλις το κάνεις αυτό το αίτημα σου θα μεταφερθεί σε Επαγγελματίες και Εταιρείες σε όλη την Κύπρο οι οποίες θα σου στείλουν το μήνυμα και την προσφορά τους.

Φυσικά, για να μπορέσουν να σου στείλουν τιμές οι οποίες θα είναι σωστές θα πρέπει να δώσεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς δηλαδή να γράψεις:

– Το Μέγεθος του Φωτοβολταϊκου Συστήματος που ψάχνεις
– Που θα γίνει η εγκατάσταση (Ορορφή, χωράφι κλπ)
– Τι ψάχνεις, δηλαδή την πιο φθηνή τιμή, την πιο ψηλή απόδωση, την πιο καλή ποιότητα κλπ

Θέλεις λοιπόν να πάρεις Προσφορές για Φωτοβολταϊκά ευκολά και Γρήγορα; Κάνε κλικ εδώ και γράψε τι χρειάζεσαι.

© 2015 Η παρούσα ιστοσελίδα και το περιεχόμενο της είναι πνευματική ιδιοκτησία της ALPHA IOANNOU ECO - TECH Ltd
Ανάπτυξη ιστοσελίδας από G.K Progress I.T.C Services ltd